Bagaimanakah Topeng Muka Dihasilkan?

Bagaimanakah Topeng Muka Dihasilkan?

 

Gentian sintetik atau serat sintetik adalah serat yang dibuat melalui proses sintesis kimia (chemical synthesis), berbanding dengan serat semulajadi yang dihasilkan daripada organisma hidup dengan sedikit perubahan kimia atau tanpa kimia. Mereka adalah hasil penyelidikan yang luas oleh para saintis untuk memperbaiki serat atau gentian haiwan dan tumbuhan secara semulajadi.

Secara umum, serat sintetik dicipta dengan menyebarkan bahan pembentuk serat melalui spineret (spinnerets) iaitu organ berliang yang bertiub bersambung dengan kelenjar yang mengeluarkan sutera cair pada labah-labah. Dua (2) organ yang menghasilkan bahan puparium, seperti pada kutu Coccidae ke udara dan air lalu membentuk benang. Gentian ini dipanggil serat sintetik atau tiruan. Sesetengah serat (seperti famili pelbagai rayon) dihasilkan daripada selulosa tumbuhan dan separa sintetik (semisynthetic), manakala yang lain adalah sintetik sepenuhnya, diperbuat daripada minyak mentah (crudes) dan perantaraan termasuk petroleum, arang batu, batu kapur, udara dan air.

Istilah generik untuk gentian yang membuat bahan polimer sintetik berputar. Dengan penciptaan nilon oleh Carousers (Dua Pont, 1938), penggunaan serat sintetik untuk pakaian telah ditubuhkan, dan pelbagai jenis dicipta serta dihasilkan setelah itu. Produk utama adalah serat sintetik berasaskan poliamida (nylon dan amilan), serat sintetik berasaskan poliester (tetoron, telilene dan dacron), gentian sintetik polyacrylonitrile (auron, dynel, bonnell, exran, dan casimilon), polivinil alkohol (vinylon), jenis Polyvinyl chloride (serat kucing/anjing), jenis polyvinylidene chloride (saran), jenis poliuretana lain, jenis polyethylene, jenis polipropilena, jenis polyfluoroethylene dan sejenisnya.

Pada umumnya, ia mempunyai banyak kelebihan seperti kekuatan tinggi, rintangan air tinggi, rintangan kimia dan serat lain. Kelemahannya seperti tidak ada kehigroskopikan (non-hygroscopicity) juga diperbaiki oleh kepintaran struktur serat, dan sebahagian daripadanya adalah lebih daripada serat semulajadi. Dengan ciri-ciri yang sangat baik dan bekalan yang stabil, permintaan serat sintetik secara totalnya meningkat tahun demi tahun. Antaranya, nilon, poliester dan akrilik yang dikatakan sebagai tiga serat sintetik terbesar dan menyumbang kepada kebanyakan pengeluaran serat sintetik di dunia.

 

Penghasilan topeng muka N95

Topeng muka N95 ialah pelitup muka dengan penapis zarah yang sesuai dengan piawaian N95 dari Penarafan Penapisan Udara Institut Kebangsaan untuk Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (NIOSH). Topeng muka N95 mampu menapis sekurang-kurangnya 95 peratus zarah yang dilepaskan ke udara, tetapi tidak tahan terhadap minyak seperti P95. Topeng muka N95 ialah pelitup muka dengan penapisan zarah yang paling umum dijumpai. Topeng muka ini melindungi pernafasan dari zarah namun bukan dari gas dan wap.

Topeng muka N95 dianggap berfungsi secara setara dengan topeng muka FFP2 daripada Kesatuan Eropah dan Topeng muka KN95 dari China. Walaupun begitu, terdapat sedikit perbezaan kriteria dalam pensijilan kemampuannya (keberkesanan penapisan, agen penguji, tingkat aliran udara dan perbezaan tekanan udara).

Topeng muka N95 memerlukan jaring halus serat polimer sintesis (seperti yang diceritakan tadi) yang biasa disebut kain polipropilena bukan tenunan (nonwoven polypropylene), yang dihasilkan dengan proses tiupan cair yang membentuk penapis bahagian dalam yang menapis zarah berbahaya.

 

Penghasilan topeng muka pembedahan

Topeng muka pembedahan pula merujuk pelitup muka atau sekadar pelitup (khusus di Singapura), atau sungkup muka yang dipakai oleh pakar kesihatan semasa pembedahan atau perawatan untuk mengelakkan sebarang kemungkinan jangkitan dari mulut pengguna dengan menangkap bakteria yang terkeluar dalam titisan cecair dan aerosol daripada mulut dan hidung pemakai. Topeng ini tidak direka untuk melindung pemakai daripada menyedut bakteria bawaan udara atau zarah virus dan kurang berkesan daripada respirator, seperti topeng N95 yang diiktiraf NIOSH, yang memberi lebih baik perlindungan disebabkan bahannya, bentuk dan pengadang yang ketat.

Topeng ini kerap digunakan oleh orang awam sepanjang tahun di negara-negara Asia Timur seperti China, Jepun dan Korea Selatan sebagai cara mengurangkan peluang menyebar penyakit bawaan udara dan mencegah bernafas dalam zarah debu bawaan udara yang tercipta oleh pencemaran udara. Tambahan pula, topeng pembedahan telah menjadi suatu fesyen, terutamanya dalam budaya Asia Timur semasa dikukuh oleh popularitinya dalam budaya pop Jepun dan Korea yang mempunyai impak yang besar terhadap budaya golongan belia Asia Timur. Lebih terkini, disebabkan peningkatan masalah asbut di Asia Selatan dan Tenggara, topeng pembedahan dan topeng muka penapisan udara kini lebih kerap digunakan di bandar utama di Thailand, India dan Nepal apabila kualiti udara merosot sehingga tahap toksik. Tambahan pula, topeng muka digunakan di Indonesia, Malaysia dan Singapura semasa musim jerebu Asia Tenggara. Topeng gaya pembedahan penapisan udara agak terkenal di seberang Asia dan akibatnya, banyak syarikat mengeluarkan topeng yang bukan sahaja mencegah bernafas dalam zarah debu bawaan udara tetapi juga berfesyen.