Penciptaan Mesin Jahit Pertama

Sejarah Mesin Jahit dan Komponennya

Jahitan tangan adalah bentuk seni yang berusia lebih dari 20,000 tahun. Jarum jahit pertama dibuat dari tulang atau tanduk haiwan, dan benang pertama dibuat dari tulang binatang. Jarum besi dicipta pada abad ke-14. Jarum bermata pertama muncul pada abad ke-15.

 

Kelahiran Jahitan Mekanikal

Paten pertama yang mungkin berkaitan dengan jahitan mekanikal ialah paten Inggeris 1755 yang dikeluarkan kepada Jerman, Charles Weisenthal. Weisenthal dikeluarkan hak paten untuk jarum yang dirancang untuk mesin. Walau bagaimanapun, paten itu tidak menggambarkan mesin yang selebihnya. Tidak diketahui sama ada mesin itu wujud.

 

Beberapa Pencipta Berusaha Memperbaiki Jahitan

Pencipta dan pembuat kabinet Inggeris, Thomas Saint telah dikeluarkan paten pertama untuk mesin lengkap untuk menjahit pada tahun 1790. Tidak diketahui apakah Saint membina prototaip penemuannya yang berfungsi . Paten menerangkan sebuah awl yang menebuk lubang pada kulit dan melewati jarum melalui lubang tersebut. Pengeluaran semula ciptaan Saint berdasarkan gambar patennya tidak berjaya.

Pada tahun 1810, Jerman, Balthasar Krems mencipta mesin automatik untuk penutup jahit. Krems tidak mempatenkan penemuannya, dan tidak pernah berfungsi dengan baik.

 

Penjahit Austria, Josef Madersperger melakukan beberapa percubaan untuk mencipta mesin untuk menjahit dan dikeluarkan hak paten pada tahun 1814. Semua usahanya dianggap tidak berjaya.

Pada tahun 1804, paten Perancis diberikan kepada Thomas Stone dan James Henderson untuk mesin yang meniru jahitan tangan. Pada tahun yang sama paten diberikan kepada Scott John Duncan untuk mesin sulaman dengan banyak jarum. Kedua-dua penemuan tersebut gagal dan segera dilupakan oleh orang ramai.

Pada tahun 1818, mesin jahit Amerika pertama dicipta oleh John Adams Doge dan John Knowles. Mesin mereka gagal menjahit sejumlah kain yang berguna sebelum tidak berfungsi.

 

Mesin Berfungsi Pertama Yang Menyebabkan Kerusuhan

Mesin jahit berfungsi pertama diciptakan oleh tukang jahit Perancis, Barthelemy Thimonnier, pada tahun 1830. Mesin Thimonnier hanya menggunakan satu utas dan jarum cangkuk yang membuat jahitan rantai yang sama digunakan dengan sulaman. Penemu itu hampir dibunuh oleh sekumpulan penjahit Perancis yang marah yang membakar kilang pakaiannya kerana mereka takut pengangguran akibat penemuan mesin jahitnya .

 

Walter Hunt dan Elias Howe

Pada tahun 1834, Walter Hunt membina mesin jahit pertama (agak) berjaya di Amerika. Dia kemudian kehilangan minat untuk mempatenkan kerana dia percaya penemuannya akan menyebabkan pengangguran. Mesin Hunt hanya dapat menjahit wap lurus. Hunt tidak pernah dipatenkan dan pada tahun 1846, paten Amerika pertama dikeluarkan kepada Elias Howe untuk proses yang menggunakan benang dari dua sumber yang berbeza.

Mesin Elias Howe mempunyai jarum dengan mata pada titik itu. Jarum ditolak melalui kain dan membuat gelung di sisi lain; pesawat ulang-alik di trek kemudian meluncurkan benang kedua melalui gelung, mencipta apa yang disebut kunci loket Namun, Elias Howe kemudian menghadapi masalah mempertahankan haknya dan memasarkan penemuannya.

Selama sembilan tahun ke depan, Elias Howe berjuang, pertama-tama meminta minat pada mesinnya, kemudian melindungi patennya dari peniru. Mekanisme kunci kuncinya diadopsi oleh orang lain yang mengembangkan inovasi mereka sendiri. Isaac Singer mencipta mekanisme gerakan naik-turun, dan Allen Wilson mengembangkan cakuk ulang-alik (shuttle hook) putar.

Isaac Singer lawan Elias Howe

Mesin jahit tidak menjadi pengeluaran besar-besaran hingga tahun 1850-an ketika Isaac Singer membina mesin pertama yang berjaya secara komersial. Singer membina mesin jahit pertama di mana jarum bergerak ke atas dan ke bawah daripada sisi ke sisi, dan tapak kaki menggerakkan jarum. Mesin-mesin sebelumnya semuanya dilengkapkan dengan tangan.

Namun, mesin Isaac Singer menggunakan kunci loket yang sama dengan yang dipatenkan oleh Howe. Elias Howe menyaman Isaac Singer kerana pelanggaran hak paten dan menang pada tahun 1854. Mesin jahit Walter Hunt juga menggunakan kunci jahitan dengan dua gulungan benang dan jarum yang berpusat pada mata; namun, mahkamah membenarkan hak paten Howe sejak Hunt telah meninggalkan haknya.

Sekiranya Hunt mempatenkan penemuannya, Elias Howe akan kehilangan kesnya, dan Isaac Singer akan menang. Sejak dia kalah, Isaac Singer harus membayar royalti hak paten Elias Howe.

Catatan pada tahun 1844, seorang lelaki Inggeris, John Fisher menerima hak paten untuk mesin pembuat renda yang cukup identik dengan mesin yang dibuat oleh Howe dan Singer bahawa jika paten Fisher tidak hilang di pejabat paten, John Fisher juga akan menjadi sebahagian daripada pertempuran paten.

Setelah berjaya mempertahankan haknya untuk mengambil bahagian dalam keuntungan hasil ciptaannya, Elias Howe melihat pendapatan tahunannya meningkat dari tiga ratus menjadi lebih dari dua ratus ribu dolar setahun. Antara tahun 1854 dan 1867, Howe memperoleh hampir dua juta dolar dari penemuannya. Semasa Perang Saudara, dia menyumbangkan sebahagian dari kekayaannya untuk melengkapkan rejimen infanteri untuk Union Army dan bertugas di resimen sebagai swasta.

 

Isaac Singer lawan Elias Hunt

Mesin jahit jarum 1834 Walter Hunt kemudian dicipta semula oleh Elias Howe dari Spencer, Massachusetts dan dipatenkan olehnya pada tahun 1846.

Setiap mesin jahit (Walter Hunt dan Elias Howe's) mempunyai jarum melengkung mata yang melintasi benang melalui kain dalam gerakan busur; dan di sisi lain kain dibuat gelung; dan utas kedua dibawa oleh pesawat ulang-alik yang bergerak berulang-alik di trek yang melewati gelung membuat kunci jahitan.

Reka bentuk Elias Howe diciplak oleh Isaac Singer dan yang lain, yang membawa kepada proses pengadilan hak paten yang luas. Namun, pertempuran di mahkamah pada tahun 1850-an secara meyakinkan memberikan hak paten kepada Elias Howe untuk jarum yang berpandangan mata.

Elias Howe membawa kes mahkamah terhadap Isaac Merritt Singer, pengeluar mesin jahit terbesar kerana melanggar paten. Dalam pembelaannya, Isaac Singer berusaha untuk membatalkan hak paten Howe, untuk menunjukkan bahawa penemuan itu sudah berusia sekitar 20 tahun dan bahawa Howe seharusnya tidak dapat menuntut royalti dari siapa pun yang menggunakan reka bentuknya yang terpaksa dibayar oleh Singer.

Oleh kerana Walter Hunt telah meninggalkan mesin jahitnya dan tidak mengajukan hak paten, paten Elias Howe ditegakkan oleh keputusan pengadilan pada tahun 1854. Mesin Isaac Singer juga agak berbeza dari mesin Howe. Jarumnya bergerak ke atas dan ke bawah, bukannya ke samping, dan digerakkan oleh tapak kaki daripada engkol tangan. Namun, ia menggunakan proses lockstitch yang sama dan jarum yang serupa.

Mesin jahit memiliki beberapa komponen penyusun. Setiap komponen memiliki fungsi dan peranan yang berbeda. Ada 11 komponen atau bahagian-bahagian penting dalam mesin jahit yang perlu anda ketahui antara lainnya seperti berikut

 

1. Badan mesin jahit

Komponen utama dalam mesin jahit yaitu badan mesin. Berbagai macam komponen penyusun mesin jahit melekata pada badan mesin ini. Sebut saja dudukan jarum, jarum mesin, tiang benang, spool,sepatu mesin dan sebagainya

 

2. Jarum mesin jahit

Jika dibandingkan dengan jarum jahit tangan, keunikan jarum mesin jahit terletak pada lubangnya. Lubang jarum mesin jahit terletak diujung jarum, sedangkan jarum jahit tangan terletak dikepalanya. Selain itu, jarum mesin juga lebih tebal dan kokoh.

3. Dudukan jarum

Dudukan jarum adalah tempat untuk memasang jarum mesin jahit. Saat mesin jahit dijalankan, dudukan jarum akan bergerak keatas dan kebawah

 

4. Sepatu mesin jahit

Sepatu mesin jahit merupakan komponen yang berfungsi untuk menahan dan mengatur kain dengan cara menjepitnya saat proses menjahit. Ketika anda memasang kain pada mesin, naikan sepatu dengan cara menaikan tangkai pengait sepatu. Selain itu, naikkan jarum mesin,lalu letakkan kain dan atur posisinya. setelah itu, turunkan kembali sepatu mesin jahit beserta jarumnya, sehingga kain akan terjepit di antara sepatu dan gigi mesin.

Ada berbagai jenis sepatu mesin jahit dan fungsinya pun berbeda-beda. Misalnya, sepatu untuk membuat keliman ( lipatan jahitan di tepi kain ), memasang resleting, membuat lubang kancing, atau memasang kancing. Jika anda ingin menggunakan sepatu-sepatu khusus ini, anda dapat melepaskan sepatu yang ada pada mesin, kemudian menggantinya dengan sepatu yang anda kehendaki.

 

5. Gigi mesin

Gigi mesin berfungsi untuk mendorong kain agar bergerak maju saat dijahit. Komponen ini terletak tepat di bawah sepatu mesin. gigi mesin dapat diatur sesuai kebutuhan. Untuk bahan tipis, anda dapat mengatur gigi mesin agar letaknya agak menurun. Sementara untuk bahan tebal, atur letaknya agak lebih naik. Gigi mesin dapat diatur menggunakan alat pengatur gigi yang terletak pada badan mesin jahit.

 

6. Tiang dudukan benang

Tiang dudukan benang merupakan tempat untuk meletakkan gulungan benang yang digunakan saat proses menjahit berlangsung.

 

7. Tuas pengatur setikan

Tuas pengatur yang terletak di badan mesin jahit ini berfungsi untuk mengatur setikan. Tuas ini berfungsi untuk mengatur panjang-pendek, rapat renggangnya jarak jahitan. Semakin rapat setikannya semakin kecil angkanya, begitu juga sebaliknya semakin renggan setikannya semakin besar angkanya. Setikan renggang sangat berguna jika anda ingin membuat kerutan.

Beberapa jenis mesin jahit memiliki fitur setikan yang membuat kerja mesin jahit berjalan mundur. Fitur ini digunakan untuk menisik pakaian. Selain itu,Fitur ini juga berfungsi untuk mematikan jahitan agar tidak mudah lepas.

 

8. Spool

Spool merupakan kumparan benang. Benang yang digulung kedalam spool adalah benang bawah. Spool ini dimasukkan ke dalam sekoci

 

9. Sekoci

Sekoci merupakan komponen mesin jahit yang berbentuk seperti perahu. Sekoci berfungsi untuk menyimpan spool ; terletak di bawah jarum. Setelah spool dimasukkan kedalam sekoci, selanjutnya sekoci ini dipasang di rumah sekoci.

 

10. Roda imbang

Roda imbang umumnya terdapat pada mesin jahit manual. Bagian ini terletak pada badan mesin sebelah kanan. Roda imbang berfungsi untuk memulai dan mengakhiri jahitan

 

11. Pedal

Pedal berfungsi untuk menggerakkan mesin jahit. Cara menggunakan pedal yaitu dengan cara menginjaknya dengan kaki

Itulah komponen-komponen mesin jahit yang perlu anda ketahui, semoga bermanfaat.