Sejarah Minyak Wangi

Sejarah minyak wangi

Perkataan ''minyak wangidigunakan hari ini untuk menggambarkan campuran wangi dan berasal daripada perkataan Latin, "per fumus" bermaksud melalui asap . Perkataan Perfumery merujuk kepada seni membuat minyak wangi. Minyak wangi telah diperhalusi lagi oleh orang Rom , Parsi dan Arab . Walaupun minyak wangi dan minyak wangi juga wujud di Asia Timur, kebanyakan wangiannya berasaskan kemenyan. Bahan asas dan kaedah membuat minyak wangi diterangkan oleh Pliny the Elder dalam Naturalis Historia

Mesopotamia

Ahli kimia yang direkodkan pertama di dunia ialah seorang wanita bernama Tapputi , pembuat minyak wangi yang kewujudannya direkodkan pada tablet Cuneiform 1200 BCE di Mesopotamia Babylonia . Beliau memegang peranan yang kuat dalam kerajaan dan agama Mesopotamia, sebagai pengawas Istana Diraja Mesopotamia. Dia membangunkan kaedah untuk teknik pengekstrakan bau yang akan meletakkan asas untuk pembuatan minyak wangi. Dia merekodkan teknik dan kaedahnya dan itu telah diteruskan, dengan tekniknya yang paling inovatif dalam menggunakan pelarut.

India

Minyak wangi dan minyak wangi juga wujud dalam tamadun Indus , yang wujud dari 3300 SM hingga 1300 SM. Salah satu penyulingan terawal Ittar telah disebut dalam teks Hindu Ayurveda Charaka Samhita dan Sushruta Samhita . Rujukan minyak wangi adalah sebahagian daripada teks yang lebih besar dipanggil Brihat-Samhita yang ditulis oleh Varāhamihira , seorang ahli astronomi, ahli matematik dan ahli nujum India yang tinggal di bandar Ujjain. Dia adalah salah seorang daripada 'sembilan permata' di istana Maharaja Malwa. Bahagian minyak wangi terutamanya berkaitan dengan pembuatan minyak wangi untuk memberi manfaat kepada 'tokoh diraja dan penghuni harem'. Teks ini ditulis sebagai sloka Sanskrit dengan ulasan oleh pengulas India abad ke-10, Utpala.

Menurut laporan 1975, ahli arkeologi Dr Paolo Rovesti menemui alat penyulingan terakota di lembah Indus bersama bekas minyak yang diperbuat daripada bahan yang sama, karbon bertarikh 3000 BCE. Laporan itu juga menyatakan bahawa bekas terakota dengan lubang bahan tenunan yang tersumbat digunakan supaya apabila bahan tumbuhan wangi ditutup dengan air mendidih, wap meresapi bahan tersebut, yang kemudiannya diperah untuk mengasingkan minyak.

Cyprus

Sehingga kini, minyak wangi tertua ditemui di pulau Cyprus . Penggalian pada 2004-2005 di bawah inisiatif pasukan arkeologi Itali menemui bukti kilang besar yang wujud 4,000 tahun dahulu semasa Zaman Gangsa . Ini meliputi anggaran luas permukaan lebih 4,000m² yang menunjukkan bahawa pembuatan minyak wangi adalah pada skala industri. Berita penemuan ini telah dilaporkan secara meluas melalui akhbar dunia dan banyak artifak telah dipamerkan di Rom. Alkitab menggambarkan minyak wangi yang suci (Keluaran 30:22-33) yang terdiri daripada mur cair, kayu manis wangi, tebu wangi, dan cassia. Penggunaannya adalah dilarang, kecuali oleh imam. Wanita itu memakai minyak wangi untuk mempersembahkan kecantikan mereka.

 

Islam

Budaya Islam menyumbang dengan ketara kepada pembangunan minyak wangi Timur Tengah dalam dua bidang penting: menyempurnakan pengekstrakan wangian melalui penyulingan wap dan memperkenalkan bahan mentah baharu. Kedua-duanya telah banyak mempengaruhi perkembangan minyak wangi dan sains Barat , khususnya kimia .

Dengan kebangkitan Islam, umat Islam meningkatkan pengeluaran minyak wangi dan terus menggunakan minyak wangi dalam kehidupan seharian dan dalam mengamalkan agama. Mereka menggunakan kasturi, mawar dan ambar, antara bahan lain. Sebagai pedagang, budaya Islam seperti Arab dan Parsi mempunyai akses yang lebih luas kepada pelbagai jenis rempah ratus, damar, herba, kayu berharga, herba dan bahan pewangi haiwan seperti ambergris dan kasturi. Di samping perdagangan, banyak bunga dan herba yang digunakan dalam minyak wangi telah diusahakan oleh orang Islam - mawar dan melati berasal dari rantau ini, dan banyak tumbuhan lain (iaitu: oren pahit dan pokok sitrus lain, yang semuanya diimport dari China dan Asia tenggara) boleh berjaya ditanam di Timur Tengah, dan sehingga hari ini bahan utama dalam minyak wangi.

Dalam budaya Islam , penggunaan minyak wangi telah didokumentasikan sejak abad ke-6 dan penggunaannya dianggap sebagai kewajipan agama. Muhammad berkata:

Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap muslim lelaki yang telah baligh dan (juga) membersihkan giginya dengan Miswak (jenis ranting yang digunakan sebagai berus gigi), dan menggunakan minyak wangi jika ada. . (Dirakam dalam Sahih Bukhari ).

Mereka sering mengadun ekstrak dengan simen yang dibina masjid. [9] Ritual sedemikian memberi insentif kepada para sarjana untuk mencari dan membangunkan cara yang lebih murah untuk menghasilkan kemenyan dan dalam pengeluaran besar-besaran.

Ahli falsafah Arab al-Kindi (c. 801–873) menulis sebuah buku mengenai minyak wangi yang dipanggil ' Book of the Chemistry of Perfume and Distillations '. Ia mengandungi lebih daripada seratus resipi untuk minyak wangi, garam, air aromatik dan pengganti atau tiruan ubat-ubatan yang mahal. Buku itu juga menerangkan seratus tujuh kaedah dan resipi untuk membuat minyak wangi, malah peralatan membuat minyak wangi, seperti alembic, masih menggunakan nama Arabnya.

Doktor dan ahli kimia Muslim Parsi Ibn Sina (juga dikenali sebagai Avicenna) memperkenalkan proses mengekstrak minyak daripada bunga melalui penyulingan , prosedur yang paling biasa digunakan hari ini. Dia mula-mula bereksperimen dengan mawar. Sehingga penemuannya, minyak wangi cair adalah campuran minyak dan herba yang dihancurkan, atau kelopak yang menghasilkan campuran yang kuat. Air mawar adalah lebih halus, dan segera menjadi popular. Kedua-dua bahan mentah dan teknologi penyulingan banyak mempengaruhi perkembangan minyak wangi dan sains barat , terutamanya kimia.

Minyak wangi Arab tiba ke mahkamah Eropah melalui Al-Andalus di barat, dan di seberang, dengan tentera salib di timur. Sebagai contoh, telur dan minyak wangi bunga telah dibawa ke Eropah pada abad ke-11 dan ke-12 dari Arab, dengan pulangan tentera salib , melalui perdagangan dengan dunia Islam. Mereka yang berdagang untuk ini paling kerap juga terlibat dalam perdagangan rempah dan pewarna. Terdapat rekod Persatuan Pepperers London, kembali ke 1179; yang menunjukkan mereka berdagang dengan orang Islam dalam rempah ratus, ramuan minyak wangi dan pewarna. [11] Catharina de Medici memulakan industri minyak wangi di Eropah apabila dia meninggalkan Itali pada abad ke-16 untuk berkahwin dengan putera mahkota Perancis.

Barat

Pengetahuan tentang sesuatu minyak wangi datang ke Eropah seawal abad ke-14 disebabkan sebahagiannya oleh pengaruh dan pengetahuan Arab . Tetapi ia adalah orang Hungary yang akhirnya memperkenalkan minyak wangi moden yang pertama. Minyak wangi moden yang pertama, diperbuat daripada minyak wangi yang dicampur dalam larutan alkohol, dibuat pada tahun 1370 atas perintah Ratu Elizabeth dari Hungary dan dikenali di seluruh Eropah sebagai Air Hungary . Seni minyak wangi berkembang pesat di Itali Renaissance , dan pada abad ke-16, penghalusan Itali telah dibawa ke Perancis oleh pewangi peribadi Catherine de' Medici , Rene le Florentin. Makmalnya dihubungkan dengan pangsapurinya melalui laluan rahsia, supaya tiada formula boleh dicuri dalam perjalanan.

Perancis

Perancis dengan cepat menjadi pusat pengeluaran minyak wangi dan kosmetik Eropah. Penanaman bunga untuk pati minyak wangi mereka, yang telah bermula pada abad ke-14, berkembang menjadi industri utama di selatan Perancis terutamanya di Grasse yang kini dianggap sebagai ibu negara minyak wangi dunia. Semasa zaman Renaissance , minyak wangi digunakan terutamanya oleh golongan diraja dan orang kaya untuk menutup bau badan yang terhasil daripada amalan kebersihan pada masa itu. Sebahagiannya disebabkan oleh naungan ini, industri minyak wangi barat telah diwujudkan. Minyak wangi menikmati kejayaan besar pada abad ke-17. Sarung tangan wangimenjadi popular di Perancis dan pada tahun 1656, persatuan pembuat sarung tangan dan minyak wangi telah ditubuhkan. Pewangi juga dikenali untuk mencipta racun; contohnya, seorang duchess Perancis telah dibunuh apabila minyak wangi/racun disapu ke dalam sarung tangannya dan perlahan-lahan diserap ke dalam kulitnya.

Minyak wangi muncul sendiri apabila Louis XV naik takhta pada abad ke-18. Mahkamahnya dipanggil "la cour parfumée" (gelanggang wangi). Madame de Pompadour memesan bekalan minyak wangi yang banyak, dan Raja Louis menuntut wangian yang berbeza untuk apartmennya setiap hari. Mahkamah Louis XIV juga dinamakan kerana bau yang digunakan setiap hari bukan sahaja pada kulit tetapi juga pada pakaian, kipas dan perabot. Minyak wangi digantikan dengan sabun dan air. Penggunaan minyak wangi di Perancis berkembang dengan mantap. Menjelang abad ke-18, tumbuhan aromatik telah ditanam di wilayah Grasse di Perancis untuk menyediakan industri minyak wangi yang semakin berkembang dengan bahan mentah. Malah pada hari ini, Perancis kekal sebagai pusat reka bentuk dan perdagangan minyak wangi Eropah.

Selepas Napoleon berkuasa, perbelanjaan yang terlalu tinggi untuk minyak wangi berterusan. Dua liter cologne violet dihantar kepadanya setiap minggu, dan dia dikatakan telah menggunakan enam puluh botol ekstrak ganda melati setiap bulan. Josephine mempunyai pilihan minyak wangi yang lebih kuat. Dia separa dengan kasturi, dan dia menggunakan begitu banyak sehingga enam puluh tahun selepas kematiannya, bau itu masih kekal di bilik kerjanya.

England

Penggunaan minyak wangi memuncak di England semasa pemerintahan Henry VIII (memerintah 1509–1547) dan Ratu Elizabeth I (memerintah 1558–1603). Semua tempat awam diharumkan semasa pemerintahan Ratu Elizabeth, kerana dia tidak boleh bertolak ansur dengan bau busuk. Dikatakan bahawa ketajaman hidungnya hanya disamakan dengan kelicikan lidahnya. Wanita hari mengambil bangga dalam mewujudkan wangian menarik serta mereka kemahiran mereka dalam pergaulan aroma dalam rumah manor ' bilik masih .

Seperti industri dan seni, minyak wangi mengalami perubahan yang mendalam pada abad ke-19. Perubahan cita rasa dan perkembangan kimia moden meletakkan asas minyak wangi moden kerana alkimia memberi laluan kepada kimia.

Rusia

Pembuatan minyak wangi di Rusia berkembang selepas 1861 dan menjadi penting di peringkat global pada awal abad ke-20. [12] Pengeluaran minyak wangi di Kesatuan Soviet menjadi sebahagian daripada ekonomi yang dirancang pada tahun 1930-an, walaupun pengeluaran tidak tinggi

Amerika        

Di Amerika awal, haruman pertama ialah cologne dan air wangi oleh penjelajah Perancis di New France. Air Florida, campuran eau de cologne yang tidak rumit dengan sedikit minyak cengkih, cassia dan serai, adalah popular.