Sejarah Penemuan Berlian

Sejarah Berlian

Berlian itu lebih daripada sekadar cantik dari segi estetik—ia merupakan simbol cinta, percintaan dan komitmen yang berkekalan. Nama batu itu berasal dari perkataan Yunani adamas, yang diterjemahkan kepada "tidak dapat dikalahkan." Makna simbolik ini sesuai dengan peringatan bersejarah berlian tentang cinta abadi.

 

Berlian Terawal

Berlian terawal ditemui di India pada abad ke-4 SM, walaupun yang termuda daripada deposit ini terbentuk 900 juta tahun dahulu. Sebahagian besar batu awal ini diangkut di sepanjang rangkaian laluan perdagangan yang menghubungkan India dan China, yang biasanya dikenali sebagai Jalan Sutera. Pada masa penemuan mereka, berlian dihargai kerana kekuatan dan kecemerlangan mereka, dan untuk keupayaan mereka untuk membiaskan cahaya dan mengukir logam. Berlian dipakai sebagai perhiasan, digunakan sebagai alat pemotong, berfungsi sebagai azimat untuk menangkis kejahatan, dan dipercayai memberi perlindungan dalam pertempuran. Pada Zaman Gelap, berlian juga digunakan sebagai bantuan perubatan dan dianggap dapat menyembuhkan penyakit dan menyembuhkan luka apabila tertelan.

Anehnya, berlian berkongsi beberapa ciri biasa dengan arang batu. Kedua-duanya terdiri daripada bahan yang paling biasa di bumi: karbon. Apa yang menjadikan berlian berbeza daripada arang batu ialah cara atom karbon disusun dan bagaimana karbon terbentuk. Berlian dicipta apabila karbon tertakluk kepada tekanan dan suhu yang sangat tinggi yang terdapat di litosfera bumi, yang terletak kira-kira 90-240 batu di bawah permukaan bumi.

Sehingga abad ke-18, India dianggap sebagai satu-satunya sumber berlian. Apabila lombong berlian India telah habis, usaha mencari sumber alternatif bermula. Walaupun deposit kecil ditemui di Brazil pada tahun 1725, bekalan itu tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan dunia.

Pada tahun 1866, Erasmus Jacobs yang berusia 15 tahun sedang meneroka tebing Sungai Oren apabila dia terjumpa apa yang dia sangkakan sebagai kerikil biasa, tetapi ternyata berlian 21.25 karat. Pada tahun 1871, deposit 83.50 karat yang besar telah digali di atas bukit cetek yang dipanggil Colesberg Kopje. Penemuan ini mencetuskan tergesa-gesa ribuan pencari berlian ke rantau ini dan membawa kepada pembukaan operasi perlombongan berskala besar pertama yang kemudiannya dikenali sebagai Lombong Kimberly. Sumber berlian yang baru ditemui ini meningkatkan bekalan berlian dunia dengan ketara, mengakibatkan penurunan ketara dalam nilainya. Golongan elit tidak lagi menganggap berlian sebagai jarang, dan mula menggantikan batu "biasa" ini dengan batu permata berwarna. Zamrud, delima dan nilam menjadi pilihan yang lebih popular untuk batu cincin pertunangan di kalangan kelas atasan.

Pada tahun 1880, orang Inggeris Cecil John Rhodes membentuk De Beers Consolidated Mines, Ltd dalam usaha mengawal bekalan berlian. Walaupun DeBeers berjaya dalam usaha mereka untuk mengawal bekalan berlian, permintaan untuk batu itu lemah. Menjelang 1919, berlian telah diturunkan nilai hampir 50%.

 

Sejarah Cincin Pertunangan Berlian

Penggunaan cincin sebagai simbol komitmen bermula sejak sejarah kuno, khususnya kepada cincin pertunangan (kebenaran) orang Rom. Cincin awal ini, selalunya terbentuk daripada tembaga berpintal atau rambut berjalin, dipakai pada jari ketiga tangan kiri. Peletakan cincin itu penting, kerana orang Rom percaya bahawa urat di jari ketiga (vena amorous) mengalir terus ke jantung. Bagi orang Rom, cincin pertunangan diberikan sebagai tanda kasih sayang atau persahabatan, dan tidak selalu mewakili upacara perkahwinan.

Sejarah cincin pertunangan bermula pada 1215, apabila Pope Innocent III, salah seorang paus paling berkuasa pada Zaman Pertengahan, mengisytiharkan tempoh menunggu antara pertunangan dan upacara perkahwinan. Cincin itu digunakan untuk menandakan komitmen pasangan itu buat sementara waktu.

Pada masa yang sama cincin diperkenalkan sebagai komponen utama majlis perkahwinan, dan telah diberi mandat oleh kerajaan Rom bahawa semua upacara perkahwinan diadakan di sebuah gereja. Selain berfungsi sebagai simbol niat untuk berkahwin, cincin awal ini juga mewakili pangkat sosial; hanya golongan elit sahaja dibenarkan memakai cincin berhias atau cincin dengan permata.

Persembahan pertama cincin pertunangan berlian yang direkodkan adalah pada tahun 1477, apabila Archduke Maximilian dari Austria mencadangkan perkahwinan dengan Mary of Burgundy. Walaupun cincin pertunangan adalah perkara biasa pada masa ini, berlian adalah jarang dan dikhaskan untuk golongan diraja dan golongan elit atasan.

 

Kebangkitan Zaman Moden

Pada tahun 1947, DeBeers menugaskan perkhidmatan agensi pengiklanan terkemuka NW Ayer, dan slogan "A diamond is forever" telah dicipta. Premis kempen pemasaran berskala besar ini adalah cadangan bahawa berlian harus menjadi satu-satunya pilihan untuk cincin pertunangan. Kempen pengiklanan DeBeers sangat berjaya, dan merupakan faktor penyumbang kepada penerimaan meluas tradisi cincin pertunangan berlian hari ini . Dalam pasaran barang kemas hari ini, lebih daripada 78% cincin pertunangan yang dijual mengandungi berlian.

Dengan lonjakan populariti batu berharga itu, banyak syarikat dan organisasi memulakan kempen untuk mendidik tukang emas dan pengguna tentang perkara yang perlu dicari apabila memilih berlian. Semasa tukang emas bereksperimen dengan cara untuk meningkatkan daya tarikan visual dan persembahan berlian, teknik pemotongan baharu telah diterima pakai untuk membantu meningkatkan kecemerlangan batu itu. Dari masa ke masa, beberapa bentuk yang menonjol muncul sebagai jenis yang paling popular, termasuk bulat, bujur, marquise, persegi (puteri), dan segi empat tepat (zamrud).

Hari ini, deposit berlian dunia semakin berkurangan. Kurang daripada 20% daripada berlian yang dilombong adalah berkualiti permata; kurang daripada 2% dianggap "berlian pelaburan." 75-80% daripada berlian yang dilombong digunakan untuk aplikasi industri, seperti mengisar, menggergaji dan menggerudi. Biasanya, lebih daripada 250 tan bijih mesti dilombong untuk menghasilkan satu karat, batu berkualiti permata.

Kelangkaan, keindahan dan kekuatan berlian menjadikannya simbol yang sesuai untuk ketahanan dan umur panjang perkahwinan. Selain cincin pertunangan, berlian secara tradisinya diberikan sebagai hadiah untuk memperingati peristiwa penting ulang tahun keenam puluh. Dengan sejarah yang kaya, rasa kekal, dan kecemerlangan berkilat, berlian adalah pilihan semula jadi untuk menandakan kesatuan yang berkekalan.